Twitter Contact Blog

Nick de Kruijk

Fotografie »

Bijna 20 jaar code kloppen - mijn webgeschiedenis

vrijdag 24 februari 2017 14:16

Bijna 20 jaar code kloppen - mijn webgeschiedenisToen ik ergens eind jaren negentig begon met het maken van websites deed ik niet veel meer dan heel veel losse .html pagina’s bewerken. Eerst met Netscape Navigator Gold en later met Microsoft Frontpage. Was er een logo of menu optie nodig dan moest ik iedere html pagina los aanpassen. Wat een tijd!

Hoe het voor mij begon

Webstandaarden zoals Cascading Style Sheets (CSS) om vanuit één bestand kleuren, lettertypes en andere opmaak zaken te regelen stonden nog in de kinderschoenen en werden door de meeste browsers nog niet ondersteund. Dus bijvoorbeeld alle kleuren werden per menu optie, tekstblok of andere element vermeld. Één grote code chaos dus. Zeker bij websites die uit tientallen pagina’s bestonden (wat toen heel groot was). In die tijd waren Flash sites dan ook heel populair. Je kon er zoveel meer mee, animaties, geluid, het was zoveel cooler. Oh ja, Blog lezer Jeroen wees me nog op een andere 'revolutionaire' techniek die veel te lang is gebruikt: Frames! Had ik al weer verdrongen.

Het kan gelukkig beter

Al snel ontdekte ik dat je op de server waar de site gehost word ook scripts kon gebruiken om dingen te automatiseren. Zo kon je een standaard stukje code automatisch in elke pagina ‘includen’. Het hoofdmenu bijvoorbeeld, zodat ik bij een wijziging maar één bestand hoefde aan te passen en dan waren alle andere pagina’s automatisch geüpdatet. Wat een verademing!
In het eerste jaar deed ik dat nog met Perl maar als snel ontdekte ik PHP dat destijds toch al op versie 3 zat (versies 1 en 2 waren nog niet echt populair). Vandaag de dag is PHP veruit de meeste gebruikte ‘server-side scripting-taal’ voor websites. Populaire CMS-en zoals Drupal, WordPress en Joomla zijn allemaal gemaakt met PHP.

Lang leve HTML5

Met PHP en ‘client-side’ toevoegingen zoals Javascript, jQuery en CSS was er ineens zoveel meer mogelijk. Waar je voor animaties of zelfs simpele mouseovers eerst nog Flash nodig had was dat niet meer nodig. Flash bleef echter nog wel heel lang populair met name om video te integreren. Dit tot grote ergernis van velen. Flash was ooit een hippe toevoeging aan een website maar de browser plugin die je nodig had om dit te kunnen bekijken wordt geplaagd door veel beveiligingslekken en was voor video op het web een noodzakelijk kwaad. Tot HTML5 eindelijk het licht zag. Na vele jaren was de nieuwe HTML standaard eindelijk goedgekeurd en sinds een paar jaar is HTML5 video de standaard en kan de Flash plugin eindelijk de prullenbak in. Flash wordt nu nog het meest gebruikt voor reclame banners en door oude sites die de nieuwe standaarden niet helemaal snappen.

Typografie op het web

Wat ik verder een hele interessante ontwikkeling vind is het kunnen gebruiken van webfonts. Websites waren vroeger beperkt tot een paar lettertypes. Arial en Verdana voorop, gevolgd door Times. En natuurlijk Comic Sans! Typografie bij drukwerk is zo belangrijk en dat is het nu ook bij websites. Met webfonts was het ineens mogelijk om vrijwel ieder font ook op het web te gebruiken zonder eerst een plaatje te moeten maken van de tekst. En minder plaatjes maar meer leesbare tekst is goed voor de Google vindbaarheid en snelheid natuurlijk en het ziet er veel gelikter uit. Google heeft een hele grote bibliotheek fonts die gratis gebruikt mogen worden en ik heb een betaald abonnement bij fonts.com om veel populair fonts zoals Helvetica, Futura en DIN ook op het web te kunnen gebruiken.

CSS3 heeft de toekomst

De laatste grote ontwikkeling binnen de web standaarden is wat mij betreft CSS3. Deze versie van de zo veel gebruikte stylesheets standaard is nog niet definitief maar veel functies worden al ondersteund door de grote browsers. Denk aan animaties, schaduw effecten, ‘clippingmasks’, automatische tekst kolommen. Hiermee wordt weer meer mogelijk met minder code, mooi toch?

Wie weet wat het web ons nog meer kan bieden over een paar jaar, of decennia.

In de volgende Blog ga ik wat meer vertellen over hoe ik anno nu precies werk. Hoe ik denk over een CMS (content management system) en over Laravel, het PHP framework wat ik twee jaar geleden heb ontdekt en waar ik nu ongeveer een jaar bijna alle websites mee bouw. Spoiler alert: Microsoft Frontpage is al een tijdje de deur uit ;-)

« Terug
panorama
Bezoek mij in een oude klompenfabriek
Gelegen op loopafstand van het Centraal Station (5min) zit ik met andere creatieve bedrijven in De Klompenfabriek.

Bezoekadres
Weerdsingel Westzijde 33A
3513 BC  Utrecht
Verlegen?
Laat je e-mailadres of telefoonnummer achter en ik neem zo snel mogelijk contact op.

Zakelijke gegevens
KvK: 30157344
BTW: NL170866270B.01