Twitter Contact Blog

Nick de Kruijk

Fotografie »

Certificaat foutmelding bij je e-mail? Lees dit!

vrijdag 21 september 2018 16:15

Vanwege beveiliging is er wat veranderd aan mijn mail server. Wat precies en wat voor gevolgen dat heeft lees je hier.
TL;DR: Gebruik mail.amphora.nl als inkomende en uitgaande mailserver.
Als je via mij je domein naam hebt geregistreerd dan loopt hoogst waarschijnlijk je e-mail ook via mijn server. Je zal dan in je e-mail programma op je computer, laptop en/of telefoon een POP3 of IMAP account hebben ingesteld (lees dit voor uitleg over IMAP en POP3). En hoogst waarschijnlijk heb je dan als inkomende en uitgaande (SMTP) server mail.jouwdomein.nl of smtp.jouwdomein.nl ingesteld. Dit werkt overigens nog steeds tenzij jouw e-mail programma SSL of TLS gebruikt om te verbinden maar aangezien de meeste apps dit standaard aanzetten is de kans groot dat je een foutmelding krijgt.

Die foutmelding houdt in dat de mail server waarmee je probeert te verbinden geen geldig SSL certificaat heeft. Met een SSL certificaat kan je e-mail app controleren of de server waarmee je verbindt ook daadwerkelijk de juiste is en zet dan een beveiligde verbinding zodat niemand je mails kan afluisteren, wel zo fijn toch? Tot vandaag gebruikte de server een 'self-signed' certificaat. Daarmee zet je wel een veilige verbinding op maar je weet niet 100% dat het ook de juiste server is, zeg maar half beveiligd (maar altijd beter dan helemaal niet), je mail programma gaf daar ook wel een foutmelding op maar die kan je gewoon op 'altijd vertrouwen' zetten en je had er geen omkijken meer naar. 

Nu heeft de server echter wel een geldig certificaat, namelijk voor mail.amphora.nl (klik hier als je niet (meer) weet wat amphora was). Dus dat betekend dat als je e-mail programma verbinding maakt met deze server het certificaat wel geldig is en je geen foutmelding krijgt. En nee, je hoeft niet bang te zijn dat je ineens mail van amphora.nl leest ipv jouw eigen domein. De mail die je te zien krijgt is alleen afhankelijk van de gebruikersnaam die je invoert. Of te wel, ga naar de account instellingen van je e-mail programma of telefoon en pas de inkomende en uitgaande server aan naar mail.amphora.nl. Vergeet niet dat bij uitgaande mail ook gebruikersnaam en wachtwoord vereist zijn (sommige e-mail programma's vragen hier standaard niet om).

Ik hoopte eerlijk gezegd dat dit geen directe gevolgen had voor gebruikers van mijn e-mail server maar blijkbaar kan je dit nieuwe certficaat niet simpel wegklikken en altijd vertrouwen instellen en leide dit tot enige frustratie. Mijn excuses voor het ongemak! Gelukkig zorgt dit wel voor een veiligere mail afhandeling en sluit ik dit hoofdstuk nog enigszins positief af. Bedankt voor jullie begrip!
« Terug
panorama
Bezoek mij in een oude klompenfabriek
Gelegen op loopafstand van het Centraal Station (5min) zit ik met andere creatieve bedrijven in De Klompenfabriek.

Bezoekadres
Weerdsingel Westzijde 33A
3513 BC  Utrecht
Verlegen?
Laat je e-mailadres of telefoonnummer achter en ik neem zo snel mogelijk contact op.

Zakelijke gegevens
KvK: 30157344
BTW: NL170866270B.01