Twitter Contact Blog

Nick de Kruijk

Fotografie »

Ben jij al responsive?

zaterdag 25 april 2015 14:24

Onlangs heeft Google aangekondigd dat websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten lager eindigen in de zoekresultaten. Het is nu dus nog belangrijker geworden om je website responsive te maken!
Responsive websitesWebsites worden steeds vaker op mobiele apparaten bekeken zoals smartphones en tablets. Dan moet je website daar wel geschikt voor zijn natuurlijk!
En nu Google z'n zoekmachine heeft aangepast waardoor websites die niet geschikt zijn voor mobiel gebruik lager in de resultaten terugkomen is het responsive maken van je website natuurlijk de zomerhit van 2015!

Maar wat houdt dat dan precies in, responsive?
Een website die zich automatisch aanpast aan je schermformaat wordt een responsive website genoemd. Of je de site nu opent op je smartphone, tablet, desktop of 50" televisie maakt niet uit, de site werkt gewoon maar ziet er wellicht iets anders uit.
De techniek die ik (en vrijwel iedereen) daar voor gebruikt heet 'CSS Media Queries'. CSS staat voor Cascading Style Sheets. En een Style Sheet bepaald hoe je site er uit ziet. Kleuren, lettertypes, afmetingen van afbeeldingen, marges etc. worden hiermee beschreven. CSS heeft dus ook media queries en die bieden de mogelijkheid om voor verschillende media verschillende stijlen te defineren. Zo kan je bijvoorbeeld een verschillende stijl toe passen voor scherm en wanneer de pagina wordt afgedrukt maar ook verschillende scherm afmetingen. Als een scherm bijvoorbeeld 1024 pixels breed en groter (desktop) is dan is alles normaal en bijvoorbeeld in 3 kolommen maar bij 640 pixels (tablet) wordt het font iets kleiner en staat de content in twee kolommen en op 480 pixels (smartphone) staat alles in één kolom en onder elkaar en is het menu nu verborgen achter een zognaamde hamburger (de drie liggende streepjes op elkaar die je vaak links of rechtsboven ziet op mobiele websites en apps).

Vrijwel iedere bestaande website gebruikt al CSS tenzij deze echt uit de vorige eeuw komt (of de ontwikkelaar) en kan daarom waarschijnlijk eenvoudig responsive gemaakt worden. Wil je weten wat ik met jouw website kan en wat dat eventueel zou kosten? Neem dan contact op!
« Terug
panorama
Bezoek mij in een oude klompenfabriek
Gelegen op loopafstand van het Centraal Station (5min) zit ik met andere creatieve bedrijven in De Klompenfabriek.

Bezoekadres
Weerdsingel Westzijde 33A
3513 BC  Utrecht
Verlegen?
Laat je e-mailadres of telefoonnummer achter en ik neem zo snel mogelijk contact op.

Zakelijke gegevens
KvK: 30157344
BTW: NL170866270B.01